Samen op Weg mei 2021

Beste zussen en broers,

Beste vrienden van Samen op Weg,

Ten gevolge van de huidige crisis, en door de genomen maatregelen, zijn er veel zaken weggevallen, waaronder ook goede gewoontes en, niet in het minst, heel veel vrijwilligerswerk. Veel mensen komen in moeilijke situaties terecht, maar de buitenwereld weet het niet, en zelfs naaste personen weten niet altijd hoe of welke hulp te bieden. Je probeert dan een schuchtere: “Als ik iets kan doen, zegt het, hé of vraag het, ok?” Maar het komt heel zelden.

Daarom wil ik de slogan, gedachte lanceren: “Durf vragen!” (Ik neem dat over van een bestaande slogan “Durf denken” aan de UGent).

Toen ik hierover nadacht kwam al snel een aansporing boven van pater Ben, en dat is nu wel al enige tijd geleden. Pater Ben stelde eens vast dat heel wat zussen en broers van de gemeenschap de kapel binnenkwamen of verlieten, zonder een hand te dopen in het wijwater. (Toen mocht dat nog, hé). En om het ons goed te laten onthouden, vroeg hij ons waarom wij telkens een wijde bocht namen, rond de barmhartige Samaritaan. Het was dus de omgekeerde wereld. Het is niet de priester of de Schriftgeleerde die een wijde bocht nam om het slachtoffer, maar wij, als slachtoffer van de zonde, die dus de barmhartige Samaritaan links lieten (liggen). Het geheugentrucje werkte wel heel goed, vermits ik het vandaag nog altijd weet.

Ik heb nog een ander voorbeeld uit de oude doos. Een zus van de gemeenschap keerde na een zending terug, maar het was na 11u ’s avonds, en ze kon dus zo maar het begijnhof, waar ze woonde niet binnen. Maar het was wel één van die wijze maagden, want ze had de sleutel van het poortje bij zich. Omdat ze ook waardevol materiaal meehad, dat ook zwaar was, besloot ze tevens eerst de poort open te maken, en om het helemaal handig te maken, stak ze de sleutel ook al aan de binnenkant. Ik hoef u niet te vertellen dat, terwijl ze het materiaal uit de auto haalde (de grote poort was immers niet open), een windstoot zorgde voor de noodlottige uitsluiting. Er waren toen nog geen mobiele telefoons, dus hulp vragen binnen het begijnhof was niet aan de orde. Maar deze zus zat toen wel in onze leefgroep  (we komen dan een heel jaar tweewekelijks samen, en delen veel met elkaar, en helpen elkaar in de nood), maar ze durfde niet aan te bellen vanwege het nachtelijke uur. En dus kregen we een dag later het verhaal hoe ze die nacht, met haar materiaal, in de auto is blijven waken of slapen, tot de poort in de vroege morgen openging. Ik weet nog dat Martine en ik, die toen niet eens zo vroeg gingen slapen, verdrietig waren dat we haar niet hadden mogen onthalen.

Ik moest toen, en nog altijd, denken aan deze woorden van Jezus, in Lucas 11, 5-12:

‘Stel, iemand van u heeft een vriend. Midden in de nacht gaat hij naar hem toe en zegt: Vriend, leen mij drie broden,  want een vriend van mij is van een reis bij mij aangekomen en ik heb niets om hem voor te zetten.  Zou die ander van binnenuit dan antwoorden: Val me niet lastig, de deur is al op slot en mijn kinderen en ik liggen in bed; ik kan niet opstaan om het je te geven?  Ik zeg u: als hij al niet opstaat en het hem geeft omdat hij zijn vriend is, zal hij toch opstaan en hem geven al wat hij nodig heeft, om zijn onbescheiden aandringen.  Tot u zeg Ik hetzelfde: Vraagt en u zal gegeven worden; zoekt en gij zult vinden; klopt en er zal worden opengedaan.  Want al wie vraagt, verkrijgt; wie zoekt, vindt; en voor wie klopt, wordt opengedaan.  Is er soms onder u een vader die aan zijn zoon een steen zal geven, als deze hem om brood vraagt? Of als hij om vis vraagt, zal hij hem toch in plaats van vis geen slang geven?  Of als hij een ei vraagt, zal hij hem toch geen schorpioen geven?  Als gij dus, ofschoon ge slecht zijt, goede gaven aan uw kinderen weet te geven, hoeveel te meer zal dan uw Vader in de hemel de heilige Geest geven aan wie Hem erom vragen.’ 

Heb je gemerkt hoe Jezus zelf zegt: “Vraagt…” en eindigt met “… vragen”.

Durf vragen, het komt dus niet van mij!

En wat is dan het resultaat? Wel, naast het feit dat je zelf geholpen wordt (zeker als je het aan God vraagt, hopelijk als je het aan vrienden vraagt…) maak je ook de andere gelukkig. Je geeft hem of haar de kans om iets voor jou te doen, je maakt van hem een barmhartige Samaritaan. Het is een win-win situatie, met daar nog bij dat je aan het gebod van Jezus gehoorzaamt: “Heb elkander lief!” En dat gebeurt hier dan heel concreet. Ik durf bijna te schrijven dat we de plicht hebben om hulp te vragen, als geschenk voor de andere!

Het sacrament van de verzoening, daar vragen we aan Jezus om onze zonden te vergeven. Wel, dat maakt Hem heel gelukkig, want net daarvoor is Hij de kruisdood gestorven. Je kan er dus voor zorgen, dat het, wat jou betreft, niet voor niets is geweest.

En dan is er nog iets. Je kan ook iets vragen voor een andere. Soms weten we heel goed hoe een vriend te helpen, maar we hebben de middelen niet, maar we kennen wel iemand die het perfect kan doen, bij voorbeeld omdat hij in de buurt woont van onze vriend. Hier ontstaat een liefde netwerk van meerdere personen.

Ook aan God kunnen we iets vragen voor andere mensen. Dat is wat we het intercessiegebed noemen. We komen tussen (Intercessie) bij God voor een andere persoon. De geciteerde tekst van Lucas gaat over de kracht van het gebed. Het gebed, de vraag aan God voor iemand anders heeft ook een bijzondere kracht. Dus ook daar: “Durf vragen”. Je kan dat op elk moment doen, thuis, tijdens je persoonlijk gebed, of onderweg, als je verneemt dat iemand beproefd wordt. Een uitgelezen moment is tijdens de eucharistieviering; de voorbeden! Als de priester de kans geeft om spontaan voorbeden uit de spreken: doen! (Voorbidden = bidden voor).

Hoe ben je zelf als een van je kinderen iets komt vragen voor broer of zus, je bent zo blij met die onderlinge broederliefde. Zo is het intercessiegebed God bijzonder aangenaam, ik heb het van heel bevoegde personen gehoord!

Zo, zussen en broers, ik althans, durf jullie te vragen: “Vraagt, en er zal u gegeven worden!”

Alain

Een gedachte over “Samen op Weg mei 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s