Samen op weg februari 2021

Samen op Weg februari 2021

Zussen en broers,

Beste vrienden van Samen op Weg,

I have a dream!

Jullie weten nog wel wie dat ooit eens zei voor een grote menigte.

Wel, ook ik heb een droom.

In deze tijd van pandemie, worden de vaccins naar voor geschoven als de verlossers, de redders, de bevrijders: onze vrijheid, weet je wel. Ook hier zijn er believers en non-believers. Mensen die snakken naar vaccinatie, anderen die twijfelen, nog anderen die het helemaal niet willen. In deze discussie waag ik mij hier niet. Maar de hele wereld maakt de pandemie mee, en lijdt eronder. Ooit komt er een geneesmiddel, dat voldoende efficiënt de zieken kan verlichten of genezen, ooit komt er misschien een vaccin die voldoende garanties biedt.

En nu mijn droom: dit middel wordt rechtvaardig verdeeld over de hele wereld, arm en rijk, oost en west, zuid en noord, …

Utopisch? Ik laat u zelf oordelen. Stel dat België op een dag voldoende is gevaccineerd, 70%, weet u nog? Gaan we dan alle Hollanders, Duitsers, Luxemburgers, Fransen buiten houden? Of stel dat Europa dat peil bereikt heeft, met nog miljoenen overtallige dosissen in de koelkasten vanwege de over bestelling. Gaan we dan alle andere nationaliteiten buiten houden? Het zal niet lukken, we zullen overstroomd worden, door zovelen die zoeken naar een beter leven, economisch, medisch, enz. …

Zelfs uit eigen belang, zou die droom moeten uitkomen, denk ik. Als christen wil ik daar niet op wachten, en kan ik op zijn minst bidden, dat de oorspronkelijke wens van de UN om rechtvaardig te verdelen, toch aangepakt wordt.

In onze rationele maatschappij is dromen niet zo gewaardeerd. Van een dromer wordt niet veel verwacht. Dromen zijn bedrog, is nog zo’n gezegde.  Nochtans, in het verre verleden, in Kanaän, leefde er een dromer, Jozef genaamd. Hij werd gehaat en verkocht door zijn eigen broeders, en belandde dan ook nog in de cel in Egypte. Maar door zijn gave om dromen ook uit te leggen, heeft hij het Midden-Oosten toen van een zeven jaar durende hongersnood gered! (de pandemie is nog maar goed een jaar bezig…) Zijn oorspronkelijke droom, dat zijn broeders voor hem zouden buigen, is dan ook uitgekomen. U kan dit alles nalezen in Genesis 37-50. Spannende lectuur.

De H. Jozef zelf heeft minstens twee zeer belangrijke beslissingen in zijn leven genomen, na een droom. En juist nu heeft onze paus Franciscus het jaar van de heilige Jozef uitgeroepen! En dat niet alleen om te dromen.

Ik hoop dus dat jullie allemaal mijn droom willen delen, en er iets aan doen, vanuit jullie talenten en creativiteit.

Eigenlijk is het helemaal mijn droom niet. De sociale leer van de Kerk spreekt over niets anders dan over rechtvaardigheid in de middelen van onze aarde.

En zo kom ik als vanzelf op de encycliek “Fratelli Tutti” van paus Franciscus. Allen broeders en zusters. Was dat ook niet die oorspronkelijke “dream”?

Voor mij is deze encycliek een lichtbaken in de duisternis van de pandemie en de manier waarop de wereld het nu aanpakt.

In paragraaf 7 schrijft de paus: “ Toen ik deze brief aan het schrijven was brak onverwacht de coronapandemie uit die onze valse zekerheden aan het licht bracht. Naast de verschillende manieren waarop landen op de crisis hebben gereageerd, was het al meteen overduidelijk dat ze niet in staat bleken om samen te werken.”

De paus eindigt de volgende paragraaf met: “Laten wij dus dromen als één enkele menselijke familie, als medereizigers uit hetzelfde vlees en bloed, als kinderen van dezelfde aarde die ons gemeenschappelijke huis is, ieder van ons met de rijkdom van zijn of haar geloof en overtuiging, ieder van ons met zijn of haar eigen stem, allemaal broeders en zusters!”.

Wij zijn er natuurlijk nog niet, maar zijn wij christenen geen mensen van hoop, kinderen van het licht, kinderen van God? Hier citeer ik ook graag de paus: “Hoop is niet een soort naïef optimisme… Het is een deur naar de toekomst.” (TED-talk 2017)

Wij worden uitgezonden om de blijde boodschap te brengen, licht te plaatsen op de standaard, het zout der aarde te zijn! En we zijn niet alleen. De Verlosser, de Redder, de Bevrijder, dat is niet het vaccin, dat is Jezus, onze Heer, in wiens Naam alles mogelijk is. Merk op, Hij is onze grote Broer!

“Wees niet bang!” Dat zijn de eerste woorden van paus Johannes Paulus II bij zijn eerste optreden. Naar het schijnt zijn het ook Gods woorden, 500 maal ongeveer in de Bijbel (ik heb het niet nageteld, iemand die niet weet wat doen, mag zich aangesproken voelen! ;-))

Als aanzet, wil ik jullie allen vragen, op het hart drukken, lees de encycliek, het is profetisch. Tijdens een panelgesprek op 6 februari met bisschop Lode (van Gent) onder andere, gebruikte onze bisschop ook het beeld dat alle broeders ook tochtgenoten zijn, samen op weg dus J.

Ik wil eindigen met het gebed op het einde van het boek:

Gebed tot de Schepper

Heer en Vader van heel de mensheid,

U die alle mensen met gelijke waardigheid geschapen heeft,

stort in onze harten een geest van broederlijkheid.

Beziel ons met een droom van ontmoeting, dialoog, gerechtigheid en vrede.

Help ons om een betere samenleving op te bouwen

en een menswaardiger wereld te creëren,

zonder honger, armoede, geweld en oorlog.

Open onze harten,

voor alle volkeren en landen op aarde,

zodat we het goede en het mooie kunnen zien

dat U in elk van ons gezaaid heeft,

zodat echte verbondenheid kan groeien,

en gemeenschappelijke projecten en gedeelde dromen

ons dichter bij elkaar kunnen brengen. Amen!

Alain

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s