Samen op Weg augustus 2020

Beste vrienden van Samen op Weg

Voor en na.

Heel mijn leven lang al, wordt geschiedenis bepaald in jaren voor C. of jaren na C. En de C. staat niet voor Caesar Julius, die de romeinse kalender vastlegde. Toch is hij belangrijk  voor ons, hij schreef immers: “De Belgen zijn de dapperste onder de Galliërs.”

Neen, de C. staat voor Christus, de Mensenzoon, en de jaren verwijzen naar zijn geboorte, weliswaar met een zekere foutenmarge, maar dat is dan weer mensenwerk.

Wij zijn nu 2020 jaren verder, en kijk, de laatste maanden wordt veel gesproken in termen van voor of na Corona! Nochtans kunnen we deze C van corona of covid wel missen als kiespijn. Wel leven we nu in een tijd van onzekerheid, waarin we weer eens beseffen dat we niet alles onder controle hebben. Ook  uit deze crisis zijn er lessen te trekken.

Op zondag 26 juli trof mij het onderricht van C. (Jezus) over het rijk Gods. Na de vergelijking met de schat in het veld, en de kostbare parel en de vissen in het net, waar telkens een radicale keuze gemaakt wordt, eindigt Jezus met de woorden, (Mat. 13, 52) “Daarom is iedere Schriftgeleerde die onderwezen is in het Rijk der hemelen gelijk aan een huisvader die uit zijn schat nieuw en oud tevoorschijn haalt.” “Schat” is in heel het onderricht het sleutelwoord, en elk van ons zal dus eens moeten nadenken waar en wat zijn schat is!

Als voorbeeld voor parels gaf de priester in zijn preek: geduld, vriendelijkheid, attenties hebben, een glimlach, … dan vooral in relaties tot onze naasten. Uit die schat halen we dan oud en nieuw! Oud en nieuw, dat verwijst naar voor en na!

Nu zitten we nog in die c-crisis, maar het is goed om na te denken over wat goed is voor en na!

Ik geef een voorbeeld. Heel lang geleden, toen de dieren nog spraken, leerden de mensen schrijven. En als een geliefde veraf was, werden er brieven geschreven. Mooie, lange brieven, met je persoonlijk geschrift, waar je gemoedstoestand ook te lezen was, eventueel tussen de lijnen, met mooie tekeningetjes. Toen ik zo naar Martine brieven schreef als ze ver weg op vakantie was met haar ouders en haar jongste zus, wou die zus altijd bij haar zitten als Martine mijn brieven las, en ze vroeg ook, wat ik zoal schreef. Toen ik dat hoorde, voegde ik allerlei tekeningetjes bij de volgende brieven, en zo mocht het zusje naar de tekeningetjes kijken, en kon Martine rustig lezen…

Nu, in onze moderne tijd, met smartphones, sms, twitter, Instagram (je leest hierin short, vluchtig, instant), lees je nog zoiets als khvnU. Erger nog: het einde van een relatie kan blijkbaar ook met een paar lettertjes. En kijk, in de lockdown (kotslot?) vonden we opeens in de brievenbus, brieven van onze kleinkinderen! Schitterend, met tekeningetjes, in alle kleuren, enz. … Wel, voor mij is een brief schrijven, een brief ontvangen, zo’n parel van liefde die je voor en na, uit je schat mag halen. En, merkwaardig, je schat wordt er alleen maar groter van!

We mochten onlangs ook ervaren hoe iemand in het ziekenhuis een brief van een vriendin koesterde en heel dikwijls herlas. Dank aan de veraf wonende afzender!

Een andere parel, waar al wat stof op zit, is de gehoorzaamheid. (Hopelijk lees je nog verder). Ik denk dan in deze c-crisis, gehoorzaamheid aan de overheid, de regeltjes, hé. Wij, dappere Belgen, maken er eerder een sport van, om deze regeltjes stiekem te omzeilen. Ik schrijf dit uit Zwitserland, op bezoek bij mijn dochter, die een band heeft met de H. Jozef. En laat nu de H. Jozef de patroon zijn van Zwitserland, en van … België! Dus laat ik mij door hem inspireren. De keizer beslist opeens dat iedereen zich op de lijst van zijn geboortestad moet inschrijven. Jozef, die in Nazareth woont met zijn hoogzwangere vrouw Maria, moet daarvoor naar Bethlehem, in het bergland, niet echt naast de deur. Wij Belgen, ik toch, bedenken binnen de vijf seconden, tien overtuigende excuses, met de nodige attesten en doktersbriefjes, om niet te moeten gaan. Jozef, niets daarvan, hij leent of huurt een ezel voor Maria, en zij gaan samen op weg! (ik kan niet laten het zo te formuleren 😉 ) In die gehoorzaamheid is onze Redder geboren, precies daar waar het in de Schriften staat, en ook niet in een paleis.

Merk ook op, onze tijdrekening, voor en na, is onder andere gebaseerd op het moment dat keizer Tiberius dit bevelschrift uitvaardigde.

Paus Franciscus gaf ook mooie denkpisten in verband met deze evangelietekst.

“Het Rijk der hemelen is het tegenovergestelde van de overbodige dingen die de wereld biedt, het tegenovergestelde van een banaal leven: het is een schat die het leven elke dag vernieuwt en het opent naar wijdere horizonten. En inderdaad, zij die deze schat vinden, hebben een creatief en zoekend hart, dat niet herhaalt of kopieert maar uitvindt door nieuwe wegen te maken en te volgen, die ons leiden tot de liefde voor God en voor de anderen, en zelfs tot de liefde voor onszelf.

Degene die deze weg van het Rijk bewandelen, onderscheiden zich door de creativiteit, door altijd door en verder te zoeken. En deze creativiteit gaat voor het leven, en geeft leven, en geeft, geeft en geeft… Zij zoekt altijd naar talrijke nieuwe wegen om het leven te geven.”

Een goede gids is natuurlijk Gods Woord. Daarover zegt Franciscus:

 “Vaak ben je afgeleid door te veel verleidingen, en is het moeilijk te midden van alle woorden dat van God te horen, het enige dat ons vrijmaakt.” Een waar woord, en reden te meer om zijn advies op te volgen en snel op zoek te gaan naar een zakevangelie om altijd bij de hand te hebben: een oud normaal dat altijd nieuw blijft. Bingo!

Dus, zussen en broers, verlaat de comfortzone (misschien heeft deze c-crisis je er al uit gebonjourd) , wees creatief en ga altijd maar op zoek naar nieuwe wegen. Dat is leven! Jullie zijn schatten, parels van mensen, ik heb er alle vertrouwen in, dat jullie oud en nieuw, voor en na, mooier en mooier zullen invullen, en zo samen op weg gaan naar Gods huis!

Alain

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s