Samen op Weg februari 2020

Beste zussen en broers,

Beste vrienden van Samen op Weg,

 

Woorden.

Een woord. Het Woord.

Een goed woordje. Woorden gehad.

Valt het u op hoe hetzelfde woord verschillende ladingen dekt, door de schrijfwijze of door een tweede woord?

Wie gebruikt woorden? Wij mensen gebruiken woorden, vinden nieuwe woorden uit, spreken verschillende talen. Het onderscheidt ons van de dieren. Wij zijn geschapen naar het beeld van God, op God gelijkend. Dat uit zich ook in het spreken. Het duurt maar tot vers 3 in Genesis 1: “Toen sprak God.”

De mens mocht alle dieren een naam geven, maar een hulp die bij hem paste vond hij niet. Adam kon wel met God spreken, maar dat is een relatie tussen Schepper en schepsel. Beeld en gelijkenis van God wordt verduidelijkt door de woorden: “man en vrouw schiep Hij hen”. Het is pas in Gen. 2, 23, na de schepping van de vrouw, dat de mens, de man nu, voor het eerst spreekt! “Eindelijk, vlees van mijn vlees, been van mijn gebeente.” Dat is de Hebreeuwse manier om te zeggen: mijn gelijke, naar ziel en lichaam. Wat een boodschap!

De schepping kwam tot stand door het spreken van God, de relaties tussen mensen begonnen met het spreken van de mens: gejubel vanwege het vinden en ontmoeten van de andere.

Zoals in alles kan de mens woorden gebruiken zowel voor het goede als voor het slechte. We zien dat in het taalgebruik. Wil je een goed woordje voor me doen? Dat is een man van zijn woord. Zij hebben woorden gehad (goede?).

Met woorden kunnen we bemoedigen, opbouwen, veroordelen, breken. Erger nog, de waarheid kan geweld aangedaan worden, en dit is zo erg, dat het één van de tien (ver)(ge)boden is: Vlucht… de achterklap en ’t liegen.

Er is ook het begrip: lippendienst. Of zoals God zegt: “Velen eren mij met de lippen, maar hun hart is ver van Mij.”

Wat een verschil met God. In Genesis lezen we al hoe bij elk spreken van God, de Schepping verder groeit, en als God zegt de mens te willen maken, dan gebeurt dat ook. Zo hoorde ik een priester zeggen: “Gods woord doet wat het zegt.” We lezen ook in de bijbel: “Gods woord is sterk en krachtig, het dringt door tot het raakpunt van ziel en geest.” Gods woord is zo actief, dat het de tweede persoon is van de Drievuldigheid.

Johannes die Jezus liefhad, begint zijn evangelie met: ”In het begin was het Woord, en het Woord was bij God, en het Woord was God.” Omdat wij ons afkeren van God, is Gods Woord tot bij ons gekomen, in Jezus Christus, als mens. Zo groot is de liefde van God, dat Hij tot ons is gekomen, in alles aan ons gelijk (behalve in de zonde). “En het Woord is vlees geworden, en het heeft onder ons gewoond. Niet eens vrijblijvend, Hij heeft al onze zonden op zich genomen.

Paus Franciscus riep de derde zondag door het jaar uit als “Zondag van het Woord.”

Voor ons is het een oproep om minstens elke week aandachtig te luisteren naar het Woord van God in de liturgie, het zelfs mogen eten en daarna nog figuurlijk herkauwen! Een eerste vastenpunt om dit trouw te doen, en als het kan, niet alleen op zondag maar ook even op een weekdag.

Een tweede vastenpuntje kan zijn om ons te bekeren in ons woordgebruik! Meer spreken als er goede dingen te zeggen zijn, mensen danken, bemoedigen, en als er een moeilijke boodschap of een vermaning moet gebracht worden, dit na gebed en met veel liefde doen. Roddelen doen jullie niet, dus ik zeg er verder niets over.

Lieve zussen en broers, Maria-Kefas viert dit jaar dankbaar haar 40-ste verjaardag met verschillende activiteiten, waarop we jullie graag uitnodigen. Wij hopen jullie daar te mogen ontmoeten, waarbij we misschien enkele goede woorden kunnen wisselen!

Voor de mannen verwijs ik tevens naar de website: www.sint-jozefstocht.be voor een deugddoende staptocht van Poperinge naar West-Vleteren op 19 maart, feest van de H. Jozef.

Alain

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s