Samen op Weg november 2019

Beste zussen en broers,

Beste vrienden van Samen op Weg,

 

“Pater, ik wil niet naar de hemel gaan!”.

Dit zijn de woorden van een kleine jongen aan de priester die hem catechese gaf. “En waarom niet?” vroeg de priester verwonderd. “Omdat het vervelend is op een wolk te blijven zitten in een blauw kleed, en met een palmtak in de hand Alleluja te zingen gedurende miljoenen jaren!”

Ik moet eerlijk toegeven, op die leeftijd zag ik het ook niet zitten, vooral vanwege die rijstpap die ik toen helemaal niet lustte. Nu wel, dank zij Antoon 😉

Paus Benedictus XVI beaamt in de encycliek “Spe Salvi” dat veel mensen, helaas, het “eindeloos” leven eerder als een veroordeling dan als een geschenk zien; men wil wel zo laat mogelijk sterven, maar voor altijd leven, zou vervelend, en zelfs ondraaglijk zijn.” Oké, de hemel is dan toch beter dan de hel… denken we misschien. Deze lauwheid is wel desastreus voor ons spiritueel leven. De contemplatie van de realiteit van hierboven is vaak de gelegenheid van een diepere ontdekking van God.

(Op onze retraite noemde Michelle Moran trouwens het leven hierna het reële leven, en hier eerder het voorlopige, bijna virtuele leven.)

Wat gaan we dan doen in de hemel? Er staat wat in de catechismus van de katholieke kerk (§1023-1029): “Zij die sterven in de genade en de vriendschap met God zullen God zien van aangezicht tot aangezicht, ze zullen leven met Christus, de H. Maagd Maria, moeder van God, met alle engelen, heiligen en zaligen, en ze zullen in een staat van opperste geluk zijn, definitief.”

In het paradijs zullen we dus God zien, eindelijk. In 1 Kor. 13, 12 lezen we: “Vandaag zien we Hem op een gesluierde manier, als door een spiegel. We zullen God zien, en onszelf. Het zien van God omvat voor de uitverkorene ook de volmaakte kennis van zijn persoonlijk mysterie, zijn eigen ik.”

We zullen daar ook de anderen zien, en we zullen ze herkennen. We zullen onze naasten zien. Op 15 augustus 1698 kreeg de zalige Benoîte Rencurel van Onze Lieve Vrouw van de Laus een visioen van de hemel, en ze zei er ouders te zien, onder andere haar moeder, en andere personen die haar dierbaar waren. Maar we zullen daar ook anderen zien, waarvan we misschien niet dachten hen op die plaats te zien, maar toch zullen we blij zijn hen te ontmoeten. “Het paradijs is de plaats waar de traditionalist en de conservatief elkaar zullen kunnen omarmen, het zegt wat over de almacht van God!” grapt Fabrice Hadjadj in een conferentie over de zaligheid.

Ik citeer Catharina van Sienna: “Telkens een ziel in de hemel aankomt, delen allen in haar geluk en zij deelt in het geluk van allen.” En ook de kleine Teresa: “In de hemel ervaren we geen onverschillige blikken, want alle verkorenen erkennen dat ze de genade aan elkaar te danken hebben, die hun de kroon deed verdienen.”

De vreugde is zo immens dat ze niet in ons komt, maar dat wij in haar treden. Dit begrijpen blijft moeilijk. De catechismus (§1027) geeft dat toe:” Dit mysterie van de zalige eenheid met God en allen die in Christus zijn, overtreft elk begrip en elke voorstelling.” Daarom spreken de Schriften in beelden: leven, licht, vrede, bruiloftsmaal, wijn van het Rijk Gods, huis van de Vader, hemelse Jeruzalem, paradijs: “Geen oog heeft ze gezien, geen oor heeft ze gehoord, geen mens kan het zich voorstellen, al wat God bereid heeft, voor hen die Hem liefhebben.”

Lieve zussen en broers, het meeste hierboven heb ik voor jullie vertaald uit het weekblad (Famille Chrétienne) omdat het mij uitermate raakte.

Wat mij enorm trof, is dat we onszelf zullen zien, met ons persoonlijk mysterie. Ik denk dat dit een geweldige motivatie geeft om onze persoonlijke gebedstijd een boost te geven, tijd waarin we God ontmoeten, naar Hem luisteren, onszelf beter leren kennen, en zo ons voorbereiden voor die belangrijkste ontmoeting van ons leven.

Liefde is een werkwoord.

Liefde voor God: als we beslissen om dagelijks die gebedstijd aan God te geven, of moet ik zeggen van Hem te ontvangen, dan is meer nog dan de duur van ons gebed, of de kwaliteit ervan, de trouw, die ons dichter bij God en dus ook bij onszelf brengt. De stukjes van je leven die je in gebed aan God besteedt, zal je honderdvoudig terugkrijgen, zelfs nu nog, in ons virtueel, tijdelijk leven 😉

Liefde voor de naaste: hoe meer je naar de hemel verlangt, hoe meer je dit uitstraalt, en zo breng je anderen naar de Heer, een mooier geschenk kan je hen niet geven!

Ik hoop jullie later daar allemaal te mogen ontmoeten, en jullie mij, maar het mag ook eens vroeger, bijvoorbeeld op één van de vele open activiteiten van onze gemeenschap die in 2020 40 jaar wordt, en dit dankbaar zal vieren!

 

Alain

 

2 gedachten over “Samen op Weg november 2019

 1. Leen Claeys

  Dag Alain Bedankt voor de mooie meditatie !!! En om uw talent te gebruiken voor de gemeenschap .

  In Rijsel spraken we over slotjes om aan ons tafel te bevestigen. Jij dacht dat je die nog ergens liggen had. Indien niet geen probleem dan zal René nieuwe kopen. Alvast groetjes en tot op de leefgroep Hier gaat alles opperbest en we hopen ook het allerbeste voor martine Leen

  Verstuurd vanaf emijn iPhone

  >

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s