SAMEN OP WEG – AUGUSTUS 2018

Beste zussen en broers,

Beste vrienden van Samen op Weg,

 

“IMANA N’URUKUNDO “God houdt van U”.

Op missie in Rwanda kon ik die tekst minuten lang lezen en mediteren, want het stond in grote letters op de achterzijde van een vrachtwagen. Martine en ikzelf, en twee zusters van Abizeramariya reden van Butare in het zuiden naar Ruhango, op weg naar een middelbare school.

Het is daar bergachtig, de weg kronkelt, en de vrachtwagen rijdt heel traag in de beklimming, maar snel in de afdalingen, wij zijn er dus een hele tijd achter blijven rijden. Eerst was er het verlangen om in te halen, maar het lukte niet, en zo begon die tekst meer en meer op ons in te werken. Wij werden letterlijk gedwongen om niet aan die tekst voorbij te lopen en begrepen als het ware dat God aandrong met zijn boodschap: “Ik hou van jullie!” en dat Hij wacht op ons antwoord. Dat antwoord, dat is niet anders dan tijd te nemen voor Hem, om Hem steeds meer intiemer te leren kennen, want daar ligt ons geluk, en dat weet God beter dan wij. Die tijd, dat is ons persoonlijk gebed met Hem, dagelijks als het kan, en ook eens een tijd van aanbidding, in uw buurt of op donderdagavond in de bronkapel van de Clemenspoort te Gent. De Heer wacht op jou!

Wij hebben het onder elkaar nog vaak gehad over die tekst op de vrachtwagen, ook in de scholen, en we vroegen ons af of Belgische, Vlaamse of West-Vlaamse chauffeurs ook niet zoiets konden doen, ik weet alvast één persoon aan wie ik het zal voorleggen…

Over Rwanda, over de jeugd in die scholen wil ik ook nog graag iets delen. Martine en ik mochten een week lang in verschillende scholen spreken over het wonder van de schepping van de mens, als man en vrouw, als jongen, als meisje, volledig in de geest van de theologie van het lichaam van de H. Johannes-Paulus II. Naast de droom van IMANA voor de mens, horen ze ook over de waardigheid van ons lichaam, de gelijkwaardigheid van man en vrouw en heel concreet over hoe de vruchtbaarheid werkt bij het meisje en bij de jongen. De kennis of liever het gebrek hiervan is in de landelijke delen werkelijk onthutsend.

Wij werden diep getroffen door hun openheid voor de christelijke boodschap, hun levensvreugde ondanks zeer penibele omstandigheden (armoede, gevolgen van de genocide) en hun geweldige motivatie om te leren. Onze eerste ontmoeting was die dag, 4 juli, in de middelbare school in Ruhango. 4 juli is het feest van de bevrijding en dus een verlofdag. De meeste kinderen kwamen echter vrijwillig opdagen om toch deze ontmoeting mee te maken.

In een andere school kregen we twee dagen lang tijd van 9.30u tot 14u om onze boodschap echt diep en uitgebreid te brengen, waarbij ze ook veel tijd kregen om vragen te stellen. Die school leert een beroep aan jongeren uit de armste gezinnen,  zodat ze later hun beroep kunnen uitoefenen als kok, kapper of kapster, naaister. Ze waren ongeveer met 60. Sommigen moesten op de schooldagen opstaan om 4u om drie uren te voet naar school te komen, om dan, na 14u de weg terug te gaan voor het donker (18u). Over motivatie gesproken!

Op het einde van de tweede dag hebben jongens en meisjes verteld in de groep wat ze zoal geleerd en onthouden hebben, en ons dan beloond met een schitterende dans.

Je kan niet anders dan het Rwandese volk in je hart dragen, als je ervaart hoeveel moed en wilskracht er daar nodig is om te overleven, en om te werken naar verzoening. Er is nog een hele weg te gaan, maar voor IMANA is alles mogelijk.

Beste vrienden, Afrikanen zeggen ons al lachend: “U hebt het uurwerk, wij hebben de tijd!” Van die tijd geven ze er ook veel aan de Heer, ondanks de zware inspanningen om te overleven. Laten wij, die de middelen hebben om te leven, ons inspannen om tijd te maken voor onze God, ontmoet Hem, dat is Zijn en onze wens voor u.

Ik verwijs ook naar verdere aankondigingen in dit blaadje naar de WE’s Samen op Weg, het tienerkamp (bijna morgen!) en de aanbidding.

 

Alain

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s