Samen op weg – februari 2017

Beste zussen en broers,

Beste vrienden van Samen op Weg,

Op 6 februari, dag waarop ik aan dit schrijven begin, vieren we Sint Amandus, die in onze streken, België, Nederland en Noord-Frankrijk het Blijde Nieuws verkondigde. Omdat de gemeenschap haar beginjaren en een groot deel van haar bestaan in Sint-Amandsberg huisde, en nu nog haar officieel adres heeft, wil ik het even over hem hebben. Zijn volledig verhaal vind je natuurlijk op het internet.

Wat belangrijk is, is dat hij eerst 10 tot 15 jaren als kluizenaar op een eiland (Yeu) leefde in gebed en vasten. Daarna kreeg hij in Rome de opdracht om als bisschop missionerend rond te trekken. Op drie jaren na, gedurende dewelke hij in Maastricht verbleef, heeft hij dat rondtrekkend missiewerk gedaan gedurende veertig jaar. Hij stichtte verschillende kerken en kloosters, vooreerst in Gent, het werden de Sint-Pietersabdij en de Sint-Baafsabdij, maar ook in Doornik, Nijvel en Elnone. Dit laatste heet nu Saint-Amand-les-Eaux, waar hij ook gestorven is.

Omdat wij geloven in de gemeenschap van de heiligen, en wij heiligen onderweg zijn, wel nog onafgewerkt, mogen wij zeker op hem beroep doen, voor de drie engagementen die we in de gemeenschap hebben, en ook graag met jullie delen, nl. van aanbidding, mededogen en evangelisatie.

Aanbidding: de H. Amandus was niet alleen die eerste jaren uitsluitend in gebed, maar bleef tijdens zijn missiewerk voortdurend innig verbonden met God. Daaruit haalde hij zachtheid en doorzettingsvermogen, want hij ondervond veel tegenstand. Op zijn voorspraak mogen we rekenen om te volharden in ons persoonlijk en gezinsgebed.  Hoe meer we ons zo verbinden met Christus, en hoe meer Hij ons de genade geeft om mensen (en kinderen) die Hem niet kennen  of zelfs weigeren, naar Hem te leiden.

Mededogen: door de kracht van zijn vasten en ontberingen. Weldra komt de vasten. Het zou goed zijn nu eens na te denken en een beslissing te nemen, om onze vasten in het teken te plaatsen van mededogen en delen met de vluchtelingen. We kunnen 40 dagen soberder leven, en delen wat we uitsparen. Vraag ook aan je kinderen wat zij willen doen. Je zal versteld staan hoe creatief ze zijn, en hoeveel je van hen kan leren. (Ik verwijs graag naar het artikel: “Kinderen zijn vredebouwers” van de Brusselse Yolande Iliano, in Tertio van 25 januari, voor wie dit kan lezen.)

Evangelisatie: dat was zijn hoofdtaak, zijn “corebusiness”, en dat is ook de opdracht van elke christen, zeker van de leken op hun werk, thuis, … Misschien kan dit je helpen:  “Hij is patroonheilige van heel Vlaanderen, maar ook van plaatsen als Beernem, Denderleeuw, Hooglede, Roeselare, Wingene en Sint-Amands. Amandus is ook de schutspatroon voor wijnhandelaren, bierbrouwers, apothekers, herbergiers en kruideniers. Amandus wordt aangeroepen tegen reuma, verlamming, jicht, koorts, stuipen, huidaandoeningen, epilepsie en dierziekten.”

Wij vragen ons vaak af, waar moeten we getuigen, en hoe? Wel, vermits Sint Amandus de patroonheilige is van heel Vlaanderen, mogen we overal op zijn steun rekenen, en je kan tijdens een gesprek, gemakkelijk naar hem verwijzen, de meesten kennen hem hier toch. Als mensen spreken over hun gezondheid, heb je ook al veel kapstokken (zie hoger!) om uw gebed te beloven, samen met Sint Amandus, en zo naar de Heer te verwijzen, en te getuigen van uw geloof.

Na vasten en kruis, is er Pasen en feest vieren. Dit kan bv. ook met een leuke fietstocht, voor het hele gezin: van Doornik naar Saint-Amand-les-Eaux in Frankrijk, langs de Schelde, en na de grens, langs de Scarpe, een goede 20 km heen (en evenveel terug) op een mooie lentedag, in een stuk streek van Sint Amandus. (Je kan dit ook rond Sint-Amands met Schelde en Durme). En vergeet ook onze lentewandeling niet, op 19 maart, “save the date”!

Een goede vasten, en een zalig Pasen, en tot binnenkort, dat wensen u alle zussen en broers van de Maria-Kefasgemeenschap,

 

Alain

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s