De huwelijksrelatie – liturgie van de liefde

Doelstelling van dit boek

De seksuele relatie heeft twee aspecten die verschillend, maar toch onderling verbonden zijn: enerzijds de echtelijke eenheid die zich uitdrukt en opbouwt doorheen de taal van de lichamen, en anderzijds de fysieke vruchtbaarheid. Het doel van dit werk is bewust beperkt. Het gaat enkel over de eerste functie die men de “verliefde relatie” mag noemen. Deze benadering handelt dus niet over geboorteregeling, natuurlijke methoden enz.  Inderdaad bestaan er al heel wat geschriften over dit gespecialiseerd onderwerp van het verantwoord ouderschap. Is het aanvaardbaar deze twee aspecten van de echtelijke daad afzonderlijk te behandelen? Wij denken van wel, vermits het Hooglied zelf de menselijke liefde bezingt, zonder ooit de vruchtbaarheid te vermelden.

Dit boek stelt een benadering voor die eigenaardig kan lijken, en zelfs misschien oneerbiedig, als men het oppervlakkig bekijkt. We zullen de viering van de menselijke liefde, in zijn affectieve en seksuele dimensie vergelijken met de liturgische viering van de Eucharistie.

De taal van de liefde gebruikt dezelfde woorden voor de religieuze liefde als voor de menselijke liefde: “relatie, aanwezigheid, communie, gave, onthaal, enz.” Er is een evidente gelijkenis die gevonden wordt in de literatuur van de mystieke christenen. Dat kan geen toeval zijn. Deze verwonderlijke toenadering tussen seksualiteit en Eucharistie wordt soms aangehaald door hedendaagse auteurs. Ziehier twee recente voorbeelden:

  • Pater Timothy Radcliffe, oud-meester van de orde der Predikers: “De Eucharistie,- evenals de seksualiteit, is gericht op de gave van het lichaam. Hebt u ooit bemerkt dat de eerste brief aan de Corinthiërs draait om de twee onderwerpen, de seksualiteit en de Eucharistie? En dat is omdat de H. Paulus weet dat we de een in het licht van de andere moeten verstaan. We begrijpen de Eucharistie in het licht van de seksualiteit, en de seksualiteit in het licht van de Eucharistie.” (Documentation catholique, 2 Januari 2005, nr. 2327)
  • Xavier Lacroix, Decaan van de theologische faculteit van Lyon, tijdens een conferentie aan de Franse bisschoppen: “Het laatste woord van de gave is de overgave. Dit duidt de verwantschap tussen het huwelijk en de Eucharistie aan: twee sacramenten van het verbond, twee sacramenten van gegeven worden. “Dit is mijn lichaam, voor u gegeven” […] Huwelijk en Eucharistie, twee sacramenten van de gave “tot het uiterste” (Joh. 13, 1) en de vruchtbaarheid van deze gave”. (Samenkomst van Lourdes, November 2002)

Nog heel wat benaderingen: kunnen verder uitgediept worden:

  • Communie en eenheid staan zowel voor de intimiteit van de ziel met zijn God, als die van man en vrouw in de seksuele daad.
  • De Eucharistie sterkt het goddelijke leven dat door het doopsel is gegeven. De seksuele relatie voltrekt een verbondsrelatie die reeds gevierd werd in het huwelijk.
  • De Eucharistie, evenals de echtelijke relatie, zijn middelen die de liefdesrelatie voeden, maar deze middelen zijn voorlopig, want ze zullen verdwijnen in het Rijk der Hemelen.
  • De mis is “bron en toppunt” van het christelijke leven. Hetzelfde kan gezegd worden van de seksuele relatie die “bron” is (een herbronning voor het koppel) en een “toppunt” in de uitdrukking van de echtelijke liefde.
  • Het sacrament van de Eucharistie laat toe een intieme relatie te beleven met God, maar voor een geestelijke vruchtbaarheid. De huwelijksdaad omvat deze twee functies van eenheid en vruchtbaarheid.
  • De Eucharistie is een bijzonder waardevol geschenk van God voor de mensen. Maar dit sluit geen andere middelen uit, waardoor God zich geeft (de andere sacramenten, het Woord van God, de broederdienst, enz.). De seksuele daad is een geschenk van God voor het koppel, maar dit beschikt ook over andere middelen om andere vormen van relaties te beleven: spirituele, intellectuele, affectieve eenheid enz.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s