De Huwelijksrelatie – liturgie van de liefde

Een frequente vaststelling

“En het Woord is vlees geworden.” Het religieus discours is soms weinig geïncarneerd. De echtgenoten zeggen elkaar: “Het is mooi, maar het is niet heel concreet. Wij zijn geen engelen.” Ze voelen zich niet aangesproken door een woord dat voorbijgaat aan de affectieve en seksuele dimensie van hun eenheid.

Sommigen gaan elders zoeken, in andere gedachtestromingen, om te zien of deze beantwoorden aan hun verwachtingen. Maar vaak mondt dit uit in een  ontgoocheling over de materialistische benadering van het  onderwerp, zoals het in de hedendaagse seculiere maatschappij vaak gebeurt. Dit doet denken aan al die handboeken over seksuele opvoeding die de verliefde relatie terugbrengt tot het paren van het mannetje en het vrouwtje. Men gaat gemakkelijk over van hoofdstuk I over de voortplantingsorganen van de stier en de koe, naar hoofdstuk II dat handelt over de man en de vrouw. Van de seksuoloog naar de dierenarts, het is maar één stap. Zonder achterlijk te zijn, zeggen de echtgenoten: “We zijn geen beesten!”

Een inzet voor de Kerk

De huidige toestand is een boeiende uitdaging. De Heilige Geest verwekt vandaag een diepe beweging tot reflectie over de echtelijke spiritualiteit. Heel wat leken en priesters, theologen en herders werken aan een visie in verband met het christelijk denken over het koppel, waarbij ze de liefdesrelatie in haar globaliteit benaderen. Het evenwicht is niet gemakkelijk: deze nieuwe aanpak moet zich bevrijden van jansenistische resten die de geesten heeft vervuild door de minachting van het lichaam, de seksualiteit en het genot. Het moet ook afstand nemen van een hedonistische cultuur met zijn neurotische obsessie van het genot tot alle prijs. “Geniet zonder belemmering” en ”vrije liefde”  zijn slogans van mei 1968, geen voorschriften van het Evangelie… Hoe kunnen we anders dan verwijzen naar het belang van het filosofische en theologische gedachtegoed van Johannes Paulus II over het lichaam? Van in het begin van zijn pontificaat verraste de Heilige Vader met zijn onderrichten over de menselijke liefde, alle weken van september 1979 tot februari 1983. Deze persoonlijke en originele catechese, onopgemerkt door het grote publiek en de media, zal niet nalaten een werkelijke culturele revolutie te ontketenen in de katholieke Kerk.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s