De huwelijksrelatie – liturgie van de liefde

Inleiding

De seksualiteit, een zegening.

Verliefden, de Kerk houdt van u!

Een overtuiging

Veel mensen rondom ons  denken dat de Kerk niet veel begrijpt van de seksualiteit en dat haar boodschap daaromtrent voorbijgestreefd is. Sommige christenen voelen zich minderwaardig ten overstaan van deze kritiek. Dit boek wil een overtuiging uitdrukken: het Evangelie brengt een blijde boodschap aan de koppels, in alle dimensies van hun liefde, dus ook in de echtelijke seksualiteit.

Aan het einde van dit hoofdstuk vind je in het kader een mooie tekst van de Franse bisschoppen, getiteld: De seksualiteit, een zegening. Deze officiële uitspraak van de Kerk, weerlegt heel wat vooroordelen.

Lezen we even een kleine parabel: Er was eens een monnik die de gewoonte had om te klagen en die niet ophield te jammeren over de ongelukken van zijn tijd. “De wereld gaat naar zijn ondergang”, zei hij, en “De Kerk is er erg aan toe…” Zijn geestelijke vader kwam gezagvol tussenbeide: “Put je niet zo uit   door enkel de duisternis te zien. Belicht liever het goede.”

Het is werkelijk nutteloos te klagen over alles wat niet goed gaat, in het bijzonder met betrekking tot het koppel en het gezin. Mijn voorstellen zullen niet handelen over het misverstand tussen het debat dat de kerk voert en de verwachtingen van de hedendaagse wereld. Het is beter om  het mooie en het goede te belichten om een positieve boodschap te brengen over de echtelijke relatie.

Talrijk zijn de passages in de Bijbel die de liefde van man en vrouw enthousiast bezingen.

Het Woord van God brengt licht: geen droefheid en verboden, maar vreugde en vrijheid. Weinigen weten dat in de H. Schriften, dergelijke passages te vinden zijn:

 

“en verheug je met de vrouw van je jonge jaren:

die lieftallige, die bekoorlijke gazelle:

laat haar liefkozingen je altijd laven

en wees altijd verrukt van haar liefde!” (Spreuken 5, 18-19)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s