Samen op Weg november 2016

Beste vrienden van Samen op Weg,

Het jaar van de barmhartigheid is juist afgesloten, op zondag 20 november werden als laatste ook de heilige deuren van de Sint-Pietersbasiliek gesloten. Ik ga ervan uit dat u, lezer van dit blaadje, niet uit de lucht valt en oeps, het gevoel “net gemist” hebt.

Maar zelfs dan heb ik goed nieuws: Gods oneindige barmhartigheid laat zich niet opsluiten in de tijd, en duurt tot op wat Jezus “de jongste dag” heeft genoemd aan de heilige zuster Faustina.

Het jaar van de barmhartigheid is vooral voor ons mensen bedoeld om extra aandacht te hebben voor de Goddelijke Barmhartigheid, want Jezus smeekt ons als het ware beroep te doen op Zijn Barmhartigheid.

Maar waarom worden die deuren dan gesloten?

Wel, omdat al diegene die door die deuren zijn gegaan en gebruik maakten van de bijzondere genaden van dit jaar, nu gezonden worden naar de wereld; naar de anderen, van wie ze de naasten moeten worden, zoals Jezus het verwoordde in de parabel van de barmhartige Samaritaan.

Het is volledig in de traditie van de Kerk. Jezus daalde weer af van de berg Tabor, gezonden naar Jeruzalem. Na Pinksteren werden de apostelen gezonden over heel de toen bekende wereld. Paus Franciscus vraagt ons met zijn kernachtig “Avanti” om naar buiten te treden, en het goede nieuws ook buiten de kerken te verkondigen en voor te leven.

De deuren werden gesloten, omdat wij nu de barmhartigheid die wij hebben ervaren zouden uitdragen.

De advent staat voor de deur (tiens, weeral een deur?) en dat is een tijd om in het gezin ons voor te bereiden op de Komst van Jezus, met Kerstmis. Het is een mooie tijd om dit jaar barmhartigheid te oefenen met onze kinderen. Wij met hen, zij onderling, en vanaf de puberteit, zij met ons, ouders!

Ik wil graag enkele tips met jullie delen die we met de gemeenschap net kregen van Broeder Rene Stockman, generaal overste van de Broeders van Liefde, tijdens onze jaarlijkse retraite.

Eerst en vooral, wees barmhartig met jezelf! Niet zo vanzelfsprekend hoor! Het betekent aanvaarden wie je bent, ook met je kleine kanten, en jawel, ook je goede kanten kunnen zien. Wat je misdaan hebt, kan God je vergeven, en dan is het verleden voor Hem voorbij! Wat goed is, kan je ontwikkelen. Durf jezelf in de spiegel zien, en lach met jezelf van tijd tot tijd. Humor is een goede medicijn, zonder bijsluiter… Hou van je naaste als van jezelf. Logisch dus dat je met jezelf begint, hé. Moet je niet eerst God beminnen? Inderdaad, je hebt gelijk. Hem bemin je ook door Hem toe te laten Zijn barmhartigheid overvloedig in je hart uit te storten, dat zal je dan toelaten het door te storten, naar jezelf, en de anderen.

Barmhartig omgaan met anderen, daarvoor kan je je laten inspireren door de 14 werken van barmhartigheid, er zijn namelijk ook 7 geestelijke werken van barmhartigheid. We hebben ze op de jongste gezinsdag in de namiddag meegegeven! Wel boeiend om in het gezin te beleven: de onwetenden onderrichten, twijfelenden goede raad geven, de bedroefden troosten, de broederlijke vermaning, lastigen geduldig verdragen, vergeving vragen en geven, en als afsluiter, omdat we toch onder de maat blijven, bidden voor elkaar.

Jezus zei het volgende aan zuster Faustina over de werken van barmhartigheid: “Mijn dochter, Ik heb liefdesgaven nodig. Schrijf dit voor de vele zielen die er zich zorgen over maken dat zij niet over de materiële middelen beschikken om daden van barmhartigheid te kunnen stellen. Hoeveel verdienstelijker is de geestelijke barmhartigheid die noch toestemming, noch voorraadschuren behoeft. Zij ligt binnen het bereik van iedere ziel. Als een ziel niet op de een of andere manier barmhartigheid beoefent, zal zij op de dag van het oordeel Mijn barmhartigheid niet verkrijgen. O, als de zielen wisten hoe ze schatten voor zichzelf kunnen verzamelen, zouden zij niet veroordeeld worden, want ze zouden Mijn veroordeling met hun barmhartigheid voorkomen.” … “Er zijn drie manieren: door de daad, door een woord, door gebed”.

Wat mij vooral trof in de retraite is dat wij met ons gebed voor anderen participeren aan Gods Barmhartigheid.

Een mooie inspanning is dan het gezinsgebed tijdens de advent opnieuw beoefenen, om samen, als man en vrouw, en met de kinderen, de komst van Jezus voor te bereiden, en Hem bij Zijn komst de liefdesgaven aan te bieden, die Hij nodig heeft!

Een goede advent, en een zalige Kersttijd, dat wensen u alle zussen en broers van de Maria-Kefasgemeenschap,

 

Alain

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s