Samen op Weg augustus 2016 Speciaal: de weekends! Kom en zie!

Beste zussen en broers,

Beste vrienden Samen op Weg,

Het huwelijk is een roeping, het huwelijk is een avontuur, twee mensen kiezen om samen op weg te gaan, omdat ze van elkaar houden, ze willen elkaar gelukkig maken, ze willen zich geven aan elkaar, en samen nieuw leven scheppen. Ze willen een gezellig huis, waar het goed is om te leven, waar de kinderen kunnen opgroeien, en waar anderen gastvrij kunnen onthaald worden.

Het loopt echter niet van een leien dak! Er komen ontgoochelingen, we begrijpen elkaar niet altijd, we communiceren zo moeilijk, we voelen het anders aan. Mannen en vrouwen zijn toch niet zo gelijk als de wereld het zou willen. En in vele gevallen loopt het mis, in bijna de helft van de huwelijken. En zij die samenblijven, zijn zij dan zo gelukkig?

Waar wringt het schoentje? Die roeping, dat avontuur, is het utopisch? Ik durf getuigen: de roeping is echt, en een avontuur is het zeker. Maar wie op avontuur gaat moet dit degelijk voorbereiden, en de roeping van de liefde is aan die wet onderworpen: liefde is een werkwoord, liefhebben beslis je elke dag.

De wereld van vandaag zegt het zelf: het is nu levenslang leren, aan een diploma heb je niet meer genoeg. Wel, voor dit belangrijk gebeuren van het huwelijk bestaat er eigenlijk geen diploma, we hebben het nergens geleerd, in het beste geval hebben we een paar goede voorbeelden voor ogen, maar het blijft wel ons persoonlijk avontuur, hé!

Daarom is het goed om onderweg het huwelijksbootje een goede onderhoudsbeurt te geven, met hier en daar misschien enkele herstellingen.

Omdat wij ons goed bewust zijn van deze noodzaak, organiseren we met de Maria-Kefasgemeenschap een reeks van drie weekends voor echtparen, die deze echtparen een echte boost kunnen geven, om terug de juiste koers te varen, met de tanks vol vreugde en energie.

Martine en ikzelf hebben die weekends gevolgd na zeven jaar huwelijk, op een moment dat de gewoonte een grote plaats innam, en het smaakte helemaal niet meer naar avontuur, al besefte ik dit niet zo goed. Maar die weekends hebben ons leven veranderd en ook al zijn er beproevingen, wie heeft die niet,  sindsdien weten we ons gedragen, geroepen en weten we dat ons huwelijksbootje naar haar doel vaart.

Vele andere koppels die deze weekends volgden, kunnen ongeveer hetzelfde getuigen, en daarom nodigen we elk van jullie uit eens goed na te denken, of deze weekends niet ook voor jullie is. Het maakt niet uit of je pas getrouwd bent, of wat langer of al heel lang, het kan een nieuw begin zijn.

In elk weekend komen er enkele echtparen aan bod, die onderrichten geven gesteund op voorbeelden en getuigenissen. Naast die onderrichtingen, krijgen jullie tijd in jullie echtpaar, kontakten met anderen in deelgroepen en tijdens de maaltijd op zondag, en er zijn ook momenten van gebed en de eucharistievieringen. Uw kinderen worden opgevangen met een aangepast programma, voor elke leeftijd (tot 12 jaar).

In het eerste weekend gaan we dieper in op het huwelijkssacrament. We geven tips om aan uw relatie te werken, en ook aan de persoonlijke relatie met de Heer, die samen met jullie al zo lang op weg is.

Het tweede weekend gaat over de communicatie in het koppel, over de verschillen tussen man en vrouw en over de seksuele relatie.

Het derde weekend gaat over het gezin: de opvoeding van de kinderen, en tot slot de zending in de wereld.

Tijdens elk weekend wordt door elke deelnemer minstens één kleine beslissing genomen. Het is deze beslissing die het begin kan zijn van iets nieuws. Omdat het met anderen kan gedeeld worden in de deelgroepen, wordt het ook door die anderen gedragen. Daarom is het ook belangrijk om de drie weekends mee te maken, als een stukje van jullie levensweg.

 

Wil je elkaar een mooi geschenk geven, geef elkaar die tijd om deze weekends mee te maken, en geloof het, je mag er heel veel van verwachten.

In elk geval mag je die uitnodiging ook aan andere koppels doorgeven, of je de weekends nu volgt of niet, je kan hen zo een heel mooi geschenk geven!

Wij hopen dat we velen van jullie weldra mogen ontmoeten!

Alain

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s