Brieven aan jonge koppels nr. 9

Beste vrienden,
In vorige brief spraken we over de positieve, de liefdevolle blik. Deze voedt onze liefde voor de andere. Iets anders nu is onze liefde aan de andere zeggen, door tekens te geven, die de andere duidelijk maken dat we hem (of haar) graag zien.
Het schijnt dat er mannen zijn, die op de trouwdag hun liefde aan hun bruidje beloven, in goede en kwade dagen, en het zijn trouwe mannen, ze menen het, voor altijd, en ze gaan ervan uit dat hun vrouwtje dat voor goed heeft gehoord. Ze vinden het absoluut niet nodig om dat nog te herhalen. Wat gezegd is, is gezegd.
OKÉ, dit is een karikatuur, zo’n man heb ik nog niet vaak ontmoet, denk ik, maar onze vrouwen hebben veel meer nood aan uitingen van liefde, dan manlief meestal vermoedt.
Daarom wil ik het in deze brief hebben over de kleine attenties. Dit woord heeft een dubbele betekenis: eerst gaat het over aandacht. Je hebt aandacht voor je geliefde, je luistert naar hem of haar, en als je iets verneemt dat de andere plezier kan doen, dan prent je dat in je geheugen. Dat kan een voorwerp zijn, handig om te knutselen, te koken, te gebruiken, of een sieraad, of een kledingstuk, of wat tijd voor een gesprekje, een wandeling, een tripje, hulp bij het huishouden, enz.
Het eerste woord: klein, is belangrijk. Het is namelijk zo dat je het zeer regelmatig moet kunnen doen, ik denk zelfs dat je elke dag een attentie mag hebben voor die persoon dat je het meest bemint hier op aarde! Vandaag dit, morgen dat, en zo weet de geliefde elke dag opnieuw hoe veel je van hem of haar houdt!
Vrouwen zijn hier heel gevoelig voor en het is een heel krachtig instrument dat je aan boord moet hebben!
Ik wil hierbij enkele tips geven om aan te geven hoe het kan, maar het zijn vooral de attenties die je zelf in jouw koppel uitvindt en doet, die het verschil maken in jullie relatie.
Zo weet ik dat Martine (mijn echtgenote) veel boodschappen met de fiets doet, hier in Gent is dat de beste oplossing, maar dat ze een hekel heeft aan het oppompen van haar banden. Ik test regelmatig eens de banden van de fiets, en zo nodig, pomp ik die weer bij. Gegarandeerd denkt ze aan mij tijdens de hele rit (na de pompbeurt).
Onze vuilnisbak is zo’n kanjer van 200 liter op wielen. Deze dan op straat zetten op de juiste data, is iets dat ik ook al deed voor ik naar mijn werk vertrok. Ze kon daar op rekenen, en ze getuigt daar soms van, hoeveel dit haar helpt, ook omdat ze weet dat ik dan aan haar heb gedacht. Geen romantische job, maar een teken van attentie.
Als ik nog werkte, maakte Martine meestal mijn brooddoos gereed, en er was dikwijls een kleine attentie bij: een cha-cha (ben ik verzot op), een praline of een kort liefdesbriefje.
Telkens zijn dat boodschapjes dat we elkaar graag zien, maar ze hebben ook de eigenschap die liefde nog te versterken. En als we dan eens elkaar zeggen: “Ik hou van je”, dan klinkt dat echt.
Ook hier wil ik zeggen: ga ervoor, GO!

Alain

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s