Brieven aan jonge koppels nr. 7

Beste vrienden,
Vooraleer verder te gaan, wil ik de eerste zes brieven even resumeren.
In de eerste brief gaf ik het beeld van het huwelijksbootje, waarmee we allemaal op weg zijn, naar onze bestemming. Deze bestemming is nog vaag, maar het is ons geluk, en we hebben middelen aan boord om de koers te bepalen, en andere bootjes in de buurt. We zijn niet alleen.

In de tweede brief bleek dat het belangrijk is om regelmatig de tijd te nemen om te controleren of we nog wel goed varen, niet alleen de richting, de koers, maar ook het welzijn van de bemanning! Regelmatig samen tijd nemen voor elkaar is een bouwsteen van uw geluk.

In de derde brief beseffen we dat dit huwelijk een roeping is vanwege God. Jullie zijn geroepen om juist dank zij het huwelijk, door de dagelijkse trouw aan elkaar in de kleine, materiele dingen gelukkig, heilig te worden.

In de vierde brief zien we hoe God de mens schept, naar Zijn beeld en gelijkenis. De mens is eerst alleen, om te ervaren dat hij een persoon is, geschapen voor de gave, de zelfgave. Hij ervaart dit door de oorspronkelijke eenzaamheid, en er groeit een groot verlangen in hem om zich te kunnen geven, zoals God zich geeft, maar hij vindt even geen wezen dat bij hem past.

In de vijfde brief lezen we dat God de vrouw schept en dat de mens uitzinnig van vreugde is, want nu zal hij zich kunnen geven. De gave, de zelfgave maakt ons gelukkig, het is onze roeping. Daarom moet de JA ook totaal zijn, exclusief, in volle respect voor de andere.

In de zesde brief lezen we het belang van het lichaam. Onze wederzijdse liefde is spiritueel, jazeker, maar ook en vooral geïncarneerd, dus met ons lichaam. Ons lichaam definieert de persoon. Ons lichaam is mooi, maar onze blik moet sinds de erfzonde weer juist worden.

Tot hier waren we gekomen, en in de volgende brieven gaan we zoeken hoe we dit nu concreet maken.
Hoe werken we eraan, met tips van de Samen op Weg weekends, en wat kunnen we over onszelf leren om beter naar de andere te kunnen gaan.

Alain

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s