Brief aan jonge koppels nr. 5

Beste vrienden,
God sprak: “Het is niet goed dat de mens alleen blijft, laten we een hulp maken die bij hem past.”
“Toen liet Jahwe God de mens in een diepe slaap vallen, en terwijl hij sliep nam Hij één van zijn ribben weg en zette er vlees voor in de plaats. Daarna vormde Jahwe God uit de rib die Hij bij de mens had weggenomen, de vrouw en bracht haar naar de mens.
We merken hier terloops even op dat als de vrouw niet aanwezig was bij de schepping van de mens, de mens ook niet het scheppen van de vrouw meemaakt. Man en vrouw hebben dus hun unieke eigen relatie met God, ze zijn ook hierin evenwaardig.
Toen sprak de mens: “Eindelijk been van mijn gebeente en vlees van mijn vlees! Mannin (ischa) zal ze heten, want uit een man (ish) is ze genomen.” Been van mijn been, vlees van mijn vlees drukt in het Hebreeuws uit dat het echt om hetzelfde gaat, en been staat ook voor het innerlijke. Eindelijk vind Adam het wezen dat bij hem past, en, zeer belangrijk, niet alleen spiritueel, maar ook in het vlees. De heilige Johannes Paulus II hamert hier voortdurend op, hoe belangrijk het lichaam van de mens is. En dat is inclusief het fysische, het psychische, het spirituele, het gaat over de hele mens.
Zo komt het dat een man zijn vader en moeder verlaat en zich zo aan zijn vrouw hecht dat zij volkomen één worden… Het is weer één vlees in de volle betekenis, zoals hierboven beschreven. Men zou kunnen afleiden of opwerpen dat het dan een soort koppel is, waar de eigen wil, de eigen persoon opgeofferd wordt aan het paar, dat er een fusie is tussen de twee. Dat is echter niet zo, niet voor niets heeft God Eva geschapen in afwezigheid van Adam. Maar het is wel zo, dat als ze één zijn, ze dan beeld zijn van de drie-ene God. Sta daar even bij stil, welke een verwachting God stelt in de mens! Beeld van de Schepper, beeld van de Liefde, beeld van de Eenheid …
Eén worden, veronderstelt dat je vader en moeder verlaat. Dat is niet alleen op een ander gaan wonen, al is dat het meest voor de hand liggend. Maar er is meer. Je kan heel goed op duizenden kilometers van je ouders wonen, maar toch zo gehecht zijn aan gewoontes en herinneringen van vroeger dat je papa en mama niet echt verlaten hebt. Neem nu de man, die regelmatig zijn echtgenote laat horen dat het eten van zijn moeder toch ongelooflijk lekker is. Of vrouwlief die haar papa toch zo ontzettend handig vindt. Ik neem aan dat je aanvoelt dat dit wel wat in de weg staat van het één worden. Het is maar een voorbeeld, hé; het kan echt wel zo zijn, maar met humor en liefde kom je ver. Ik weet in elk geval dat mijn eerste klussen thuis ver beneden het standaardniveau waren, maar de positieve instelling van Martine, heeft me aangemoedigd, en nu wil mijn kleinzoon enkel een bed door opa gemaakt.
Uw ja zij ja, uw neen zij neen, zegt Jezus. Uw JA op de huwelijksdag, is een ja om elke dag opnieuw weer uit te spreken, in de kleine dingen. Ja, aan het leven met je echtgenote, ja aan haar noden (en omgekeerd), ja aan een dienst die we kunnen leveren, ja aan een inspanning om hem of haar blij te maken, ja aan het gesprek dat gevraagd wordt, ja aan mooie dingen die de andere je geeft. ER zijn leuke ja’s, en er zijn de moeilijker, maar die je achteraf juist gelukkig maken. Dat allemaal heeft alles te maken met je vader en moeder verlaten en je zo aan de andere hechten dat je één vlees wordt. En het wordt ook veel gezonder om dan als koppel op bezoek te gaan bij jullie ouders, want ook zij zijn met hun bootje onderweg.
Elk bootje, vooral de bemanning, is icoon van God, dat is onze roeping.
Zij waren beiden naakt, de mens en zijn vrouw, maar zij voelden geen schaamte voor elkaar.

Daar gaan we in een volgend schrijven op in.
Alain

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s