Samen op Weg – november 2014

Beste zussen en broers,
Beste vrienden van Samen op Weg,

AVANTI!

Dit is de opdracht van paus Franciscus aan de bisschoppen op het einde van de gezinssynode.
Vooruit, aan het werk, er is veel te doen.

GA! Is de opdracht die wij allen van hem gekregen hebben in het begin van zijn aantreden, ga naar buiten en verkondig het blijde nieuws, ook buiten de kerk en de veilige kringen.

Oeps, dat is een hele opdracht, hoe doen we dat, wat gaan de mensen zeggen, ben ik daar niet te oud voor (of te jong), ik weet niet hoe ik zoiets moet zeggen, ik durf dat niet…

Getuigen is nochtans de opdracht van elk christen, niet alleen van de priesters, maar ook van de leken. Meer nog, de priester staat voornamelijk in de kerk, of in de context van de kerk, en het zijn de kerkgangers die met hem in contact komen. Maar wij, de leken komen op het werk of op andere gelegenheden in contact met alle mensen, praktiserend of niet, katholieken of andersgelovigen, wij staan a.h.w. aan het front!

Wij zijn kinderen van God, verlost van onze zonden door Jezus onze Redder, en de H. Geest woont in ons hart, wij hebben zicht op het eeuwig leven, dat nu al begint, en dat moet ons vreugdevol stemmen. Dat moet aan ons te zien zijn, te horen, te voelen. Te zien, bv. aan een kruisje dat we heel discreet dragen, maar nu en dan is het te zien. Zo vroeg één van mijn kleinkinderen bij het zwemmen: “Opa, wat is dat?”, wijzend naar het kruisje. En ik kon hem zeggen: “Dat is het kruis van Jezus, omdat Hij mijn vriend is.” Te zien, bv. Aan het kruisteken bij een maaltijd, ook buitenhuis, dat kan mooie gesprekken opleveren. Te zien aan wat je leest, op de trein…
Te horen? Je kan niet altijd over godsdienst spreken, op de duur steken ze allemaal de straat over als ze je zien naderen, maar je kan wel positief spreken over anderen, over de kerk, over de politie… Ook door te reageren wanneer je dingen leest of hoort die niet in de waarheid zijn, te durven opkomen voor het leven, voor de armen, voor de zwakken, het ongeboren leven, enz. …
Te voelen? Door je geduld, je vergevingsgezindheid, de manier van omgaan met de anderen.

Los van Mij kunt ge niets, zegt Jezus, je moet dus wel met Hem verbonden blijven, dagelijks, door je gebedstijd, anders zal het niet lukken, zal je geen vreugde uitstralen.

Wat gaan de mensen zeggen? De vraag is of dit er iets toe doet. Veel belangrijker is wat Jezus ons zal zeggen. Als we ons schamen over Hem, zal Hij ons niet kennen, dat heeft Hij letterlijk gezegd!

Ik weet niet hoe ik het moet zeggen. Zo is het juist goed. Zei Jezus niet, als je voor het Sanhedrin (zeg maar de wereld) moet getuigen, denk niet aan wat ge zult zeggen, de H. Geest zal u ingeven wat ge moet zeggen, en ze zullen u niet kunnen weerstaan.

Ben ik niet te oud, of te jong? De listige slang zal zeggen: voor je 50 heb je geen ervaring genoeg, na je 50 luistert toch niemand meer. Keren we dat maar om, ouderen luisteren graag naar getuigende jongeren, en jongeren luisteren graag naar ouderen die echt durven zijn. We mogen getuigen van in de moederschoot! Johannes de Doper was er al zo vroeg bij, en zelfs na de dood kunnen sommigen onze woorden en daden nog herinneren. Maar daartussen is het onze opdracht; Ga, en getuig over heel de wereld.

En merkwaardig, je wordt er nog vreugdevoller van. Gisteren nog vertelde een jonge vrouw me, hoe ze voor het eerst durfde uitkomen voor haar geloof op haar werk, gewoon door openhartig te vertellen wat ze in het WE beleefd had. Ze vertelde mij en een paar anderen, hoe ze daardoor net nog meer vreugde ervaarde. Getuigen is dus een uitstekend onderhoudsmiddel van uw christelijke vreugde, ik durf zelfs stellen dat zonder getuigenis uw vreugde stillekens uitdooft. Dus, avanti, ga ervoor.

Tegenwoordig is er zelfs een heel efficiënt middel om voor heel de wereld te getuigen, zonder zelfs je (bureau)stoel te verlaten, het internet!
En hier heb ik een aanbod voor jullie. Ik ben onlangs een blog begonnen op het internet, om via korte teksten aan jonge en minder jonge koppels, de magnifieke roeping van de gehuwde mannen en vrouwen door te geven. Het is allemaal geïnspireerd op de theologie van het lichaam van de H. Johannes-Paulus II, de inhoud van de WE’s Samen op Weg en op persoonlijke getuigenissen.
Lees eerst eens die brieven, het zijn er drie op dit ogenblik, misschien vier of vijf als u dit leest. Via Google vindt u dit met “brieven aan jonge koppels” of gewoon op het adres: alain2015.wordpress.com . Mijn vraag is: schrijf u in, als je zelf ook die brieven wenst te ontvangen (klik op “OVER” bovenaan de brieven, en vul verder in), maar vooral, en dat is dan al getuigen, geef het door aan andere koppels in uw kennissenkring!
U mag ook gewoon reageren op mijn email (alain.raick@gmail.com).

Ik reken echt op jullie, ik ervaar elke dag welk een grote nood er is voor koppels om aan hun relatie te werken en zo te proeven hoe mooi het kan zijn.

En verder, afspraak op onze eerstvolgende gezinsdag in Oostakker, op 8 maart 2015, hou die datum vrij!

Samen met alle zussen en broers van de Maria-Kefasgemeenschap wens ik u een deugddoende adventstijd binnenkort, en een Zalig Kerstmis!

Alain

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s