Brieven aan jonge koppels nr. 3

Beste vrienden,
Ik liet het woord roeping vallen in vorige brief. Ik heb heel lang gedacht dat dit gereserveerd is voor priesters en kloosterlingen. Wij, de leken, zouden maar tweederangsburgers zijn in Gods volk. Op een gezinsweekend werd ons verteld dat het huwelijk ook een roeping is, die van God komt.
Dat heeft mij enorm geraakt, want als God roept, dan is het om ons gelukkig te maken. Hij roept elk van ons op een unieke wijze, want wij zijn uniek, en diep in ons hart heeft Hij onze bestemming, onze roeping geschreven. Het is zeer discreet want God wil dat we vrije mensen zijn, en we kunnen daar dus ja of neen op zeggen. Wie ja zegt, trekt op tocht, zoals Abraham, op zoek naar onze bestemming, zonder alles ineens te weten. Daarom ook zegt Jezus: “Zalig die zoeken, want zij zullen vinden.” Wie zelfgenoegzaam is, die gaat niet op zoek. Gelukkig zullen de meesten onder ons dan wel een crisis meemaken, die deze zelfgenoegzaamheid wegneemt. Ongelooflijk hoe God zelf, keer op keer naar ons op zoek is, zoals naar het verloren schaap.
Gaandeweg onze roeping ontdekken, dat maakt ons gelukkig, ook al zijn er beproevingen, is er lijden. Dat is onze weg naar heiligheid, jawel, onze tocht naar het geluk, dat is onze tocht naar de heiligheid. Het is synoniem.
Als God je roept voor het huwelijk, je weet dat omdat je verlangt om te huwen, dan is het om jou op die weg gelukkig te maken, alsook je vrouw of man, en de kinderen, en mensen om je heen.
Tot voor kort, dacht men, kon je alleen maar heilig worden als ongehuwde, als missionaris, als martelaar, als contemplatieve monnik of als kloosterlinge. Loop maar eens het rijtje van de heiligen af. Als er al eens een gehuwde persoon tussen was, dan was die heilig vanwege bepaalde werken die op zich niets met het huwelijk te maken heeft, sommigen werden heilig als het ware ondanks het huwelijk, of omdat ze na zoveel jaren, als kluizenaar gingen leven. Er is echter een eigen weg voor de gehuwden, om in hun huwelijk, in de dagelijkse dingen, heilig, gelukkig te worden. En deze weg danken we aan de heilige Johannes Paulus II. Hij legt dit uit in zijn “Theologie van het lichaam”, en met deze brieven aan jonge ouders (van 0 tot 75 jaren huwelijk, en meer) wil ik met jullie erover delen, want het is de weg naar uw en mijn geluk.
Tot een volgend schrijven,

Alain

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s